diumenge, 30 d’abril del 2017

RUTA LITERÀRIA. El bosc de Poblet.

Com ja hem estat anunciant des del primer dia que vam comença a confeccionar aquest blog, els dies 24,25 i 26 de març, al municipi de l’Espluga de Francolí, es va celebrar la tercera edició del festival de novel·la negra «El vi fa sang». Amb motiu d’aquestes jornades literàries, els alumnes de l’assignatura Literatura i societat catalana de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona vam preparar una ruta literària basada en la novel·la l’Escanypobres de Narcís Oller. La idea va ser de la nostra professora Margarida Aritzeta que va ubicar l’acció de la novel·la al municipi de l’Espluga de Francolí i al Bosc de Poblet.

La ruta la vam fer per primera vegada, a mode d’assaig, el divendres 24 de març. Hi vam participar els alumnes de l’assignatura, alguns professors de la Facultat de Lletres, un periodista i un tècnic audiovisual que es va encarregar de l’enregistrament. També vam comptar amb la col·laboració de l’empresa Drac Actiu que ens va posar a la nostra disposició tres jeeps per poder realitzar el tram pel Bosc de Poblet.

Malgual
La finalitat d’aquesta entrada és fer una breu síntesi del tram de la ruta localitzat al bosc; així doncs, començarem l’explicació a partir del moment que vam pujar als jeeps.

Després de fer la lectura a l’estació, ens vam dirigir cap a la població de l’Espluga fins arribar al casal del Drac Actiu; allí ens esperaven els encarregats de guiar-nos pel Bosc de Poblet. Des d’allí ens vam aproximar a Vimbodí, conegut a la novel·la sota el nom de Malgual, fins trobar el riu Milans. Aquest curs fluvial té un malgual a sobre que, segurament, va ser el que va inspirar a Oller per donar nom a la població fictícia.

Mas Moragas
La Coma, la Granja de Dalt
Després vam continuar la ruta per l’antic camí miner fins arribar a les antigues granges dels monestir de Poblet: Milmanda, Riudabella i la Granja Mitjana. Aquestes propietats es van veure afectades, a finals del segle XIX, per la desamortització de Mendizàbal. També vam anar a visitar el mas de Moragas, del que se n’expliquen llegendes de fantasmes. Aquestes rondalles popular, potser, van donar a Oller la idea dels suposats «fantasmes» del castell de Pratbell. A més a més, unes de les nostres companyes, després de fer una bona recerca van presentar la hipòtesi que el mas de Moragas fos la ubicació de la Coma, la propietat més important de l’Oleguer. No obstant, encara que aquest mas, tot i compartir el segon cognom de l’autor, Narcís Oller i Moaragas, la nostra professora, Margarida Aritzeta, afirma que la localització de la Coma és la Granja Mitjana.

Entrada del pou de gel.
El següent punt no forma part de la ruta literària en sí, però creiem que és quelcom original: ens
vam aturar a visitar el pou de gel de la Granja Mitjana. A partir d’aquest lloc, van endinsar-nos bosc amunt, seguint el camí que porta a les mines. Vam anar pel barranc de l’Argentada i vam poder veure moltes boques de mina i algunes de les construccions dels miners.

Davant de la boca de la mina, ens vam preparar amb els llums frontals, per entrar-hi i poder realitzar les lectures corresponents. Un cop dins, envoltats per la foscor, acompanyats pel silenci i immersos en un atmosfera gèlida i tètrica, no ens va costar gaire imaginar-nos com es devien sentir els miners que apareixen al final de la novel·la i es troben quelcom misteriós allí.
De tornada cap a l’Espluga de Francolí, ens vam deixar endur per la natura de la muntanya i vam acabar anant, per petició d’un dels conductors dels jeeps, al mirador dels Frares Encantats i a la font dels Boixets. Tots dos paratges naturals són de gran bellesa paisatgística i evoquen una sensació de pau, tranquil·litat i equilibri impressionant. Mentre que el mirador dels Frares Encantats està lligat a la llegenda de Fra Marginet; de la font dels Boixets baixa una aigua que té la capacitat de mantenir jove i ple de salut aquell qui en beu.
Per concloure la ruta pel Bosc de Poblet, vam passar pel costat de la Casa Forestal de la Pena; des d’allí es va produir la repoblació de la muntanya després de la desamortització del darrer terç dels segle XIX. A més a més, també vam veure el seu enorme pou de gel, vam passar pel costat del Monestir de Poblet i vam parar a les Masies que apareixen al final de la novel·la.

Monestir de Poblet (Vimbodí)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada