diumenge, 30 d’abril del 2017

Festival III: Com s'involucra la població de l'Espluga?

"El vi fa sang" no només és un festival literari; és una forma de cohesió local i esdevé un vincle entre el món literari i la població de l'Espluga de Francolí. Cal dir que un festival literari és la màxima expressió de la connexió que s'estableix entre la literatura i tots aquells agents i factors que l'envolten i la societat.

RUTA LITERÀRIA. El bosc de Poblet.

Com ja hem estat anunciant des del primer dia que vam comença a confeccionar aquest blog, els dies 24,25 i 26 de març, al municipi de l’Espluga de Francolí, es va celebrar la tercera edició del festival de novel·la negra «El vi fa sang». Amb motiu d’aquestes jornades literàries, els alumnes de l’assignatura Literatura i societat catalana de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona vam preparar una ruta literària basada en la novel·la l’Escanypobres de Narcís Oller. La idea va ser de la nostra professora Margarida Aritzeta que va ubicar l’acció de la novel·la al municipi de l’Espluga de Francolí i al Bosc de Poblet.

Don Magí Xirinac, el notari.

El segon personatge que apareix al a novel·la és el notari Xirinac. Oller l’introdueix a partir dels costums de l’Oleguer de la següent manera:
«L’única casa que [l’Oleguer] freqüentava era la del notari Xirinac, un notari que li estenia els debitoris amb què endogalava els endarrerits i els jugadors...»

Festival VI: Crítica I

Hola!!
Bé, ja ha arribat el moment de concloure aquest projecte que vam endegar les meves companyes, Cristina i Clàudia, i jo el passat mes de gener. Per posar punt i final a aquest blog. Posaré punt i final a aquest blog amb una crítica on plasmaré la meva opinió sobre el festival «El vi fa sang». Gràcies a aquesta activitat, vaig poder introduir-me, per primera vegada, dins de la relació entre el món de la literatura i la societat. Com de totes les experiències en podem treure conclusions positives i negatives i fer aportacions constructives.

Festival II: Entrevista 1

El dissabte 25 de març, després de realitzar la ruta literària de l'Escanyapobres pel centre urbà de l'Espluga de Francolí amb la gent del poble, volíem conèixer la opinió dels assistents. Per aquest motiu, vam decidir entrevistar alguns dels participants. A continuació us adjuntem un extracte de les preguntes que li vam fer a una senyora.

dissabte, 29 d’abril del 2017

Festival VI: Crítica III

Bon dia! Sóc una de les autores d'aquest bloc i en aquesta entrada m'agradaria mostrar la meva particular i humil visió del festival i la ruta de l'Escanyapobres.

divendres, 28 d’abril del 2017

Els nostres companys, l'Espluga i Narcís Oller

Actual estació de l'Espluga
de Francolí.
Aquesta entrada és una mena de síntesi que uneix totes les parts que han treballat amb profunditat els nostres companys; així doncs, tractarem el tema del ferrocarril i les mines; els personatges secundàries i els oficis, i els espais on es desenvolupa la trama novel·lística de l'Escanypobres.

Festival IV: El món dels escriptors i el teatre


INAUGURACIÓ

El festival El Vi fa sang va iniciar-se el divendres 17 de març del 2017 amb una Taula rodona Literatura criminal: De la infantil i la juvenil a la d'adults que va tenir lloc a l'institut IES Joan Amigó i Callau però nosaltres vam començar a formar part d'aquest festival el divendres 24 de marc del 2017 durant tot el dia no va haver actes relacionats amb el festival i nosaltres ens vam dedicar a preparar la ruta de l'Escanyapobres que podreu veure més detingudament en un altre post del blog. El festival es va inaugurar el mateix dia a les 19.00h al Celler Cooperatiu de l'Espluga amb un tast de vins del propi celler i després a la Sala d'actes va tenir lloc la lectura del Manifest 2017 del Festival de Novel·la Negra i Criminal 

La imatge que veureu sota aquestes línies no estava preparada, simplement estàvem en el lloc i el moment precís per poder tenir aquesta fotografia que mostra la simbologia del nom del festival.  








Festival I: La ruta de l'Escanyapobres

RUTA LITERÀRIA L'ESCANYAPOBRES

Avui podreu gaudir d'un resum iconogràfic de la ruta que vàrem fer el 25 de març del 2017 (com ja sabreu si heu anat seguint les publicacions del bloc). El primer dia (24 de març del 2017) va ser un assaig de la ruta on només vam anar-hi els companys de l'assignatura Literatura i soietat, la nostra professora Margarida Aritzeta, altres professors de la universitat, els conductors de l'empresa Drac Actiu i un periodista però relacionat amb aquest dia ja teniu una altre entrada anomenada "Ruta literaria pel bosc de Poblet". El segon dia ja va tenir lloc la ruta real amb la gent del poble de l'Espluga de Francolí i altres curiosos/es que van apropar-se. 

Ara veureu els punts on es desenvolupa la ruta dins del poble. Les lectures que es llegeixen en cada punt bé les podeu portar llegides des de casa i imaginar-vos el món de l'Esanyapobres quan estigueu a l'Espluga o bé agafar el llibre de Narcís Oller i portar-lo de viatge. Si escolliu la segona opció en el nostre bloc i els dels nostres companys hi ha entrades dedicades a les lectures més rellevants. A continuació us deixem els links als seus blocs per completar la feina: El castell, El tren, Personatges secundaris. També hi ha un llibre que si voleu podeu comprar on la ruta està molt més detallada: Ruta de "l'Escanyapobres" de Narcís Oller de Margarida Aritzeta i Abad

dimecres, 26 d’abril del 2017

Festival II: Entrevistes 3

POLLERIA ANTONIA - L'ENTREVISTA

A continuació podreu llegir una entrevista que vam fer a la propietària de la Polleria Antonia de l'Espluga de Francolí.