diumenge, 30 d’abril del 2017

Festival III: Com s'involucra la població de l'Espluga?

"El vi fa sang" no només és un festival literari; és una forma de cohesió local i esdevé un vincle entre el món literari i la població de l'Espluga de Francolí. Cal dir que un festival literari és la màxima expressió de la connexió que s'estableix entre la literatura i tots aquells agents i factors que l'envolten i la societat.
Quan parlem de com la població de l'Espluga de Francolí es va involucrar en aquest festival literari, el primer que ens ve al cap és l'assistència dels vilatans a actes com ara la presentació, que es va celebrar al Celler ; el sopar de gala del divendres la nit, on es va realitzar el combat de boxa literari; la ruta literària de l'Escanyapobres, que nosaltres mateixos vam organitzar; la presentació de les novetats literàries del geère criminal pels mateixos autors d'aquestes, la representació teatral "Un crim al Paral·lel", etc...
No obstant, la participació no només és el mitjà de relació entre les jornades literàries i el poble; caldria fixar-nos com la unió de comerciants va prendre la seva pròpia iniciativa. Molts dels comerços locals van decidir decorar els seus aparadors d'una forma especial per tal de relacionar-los amb la temàtica del festival literari, el crim. A continuació, adjuntarem unes imatges de les diferents botigues que van participar en aquesta idea de patrocini.
Com podem veure en aquestes fotografies cadascun dels aparadors té com a objecte central un llibre, tots eren novel·les negres, això es deu a l'enginy dels botiguers que van tenir la pensada de crear una mena de joc a partir de la distribució dels ornaments. El joc té com a objectiu endevinar l'arma del crim que es comet a cada llibre. Per participar-hi, et donaven uns fulls amb els noms dels carrers on es trobaven els establiments i amb enguny i a través de la deducció havies de resoldre l'enigma que proposava cada comerciant. Si aconseguies saber quina era l'arma de cada llibre guanyaves una caixa d'ampolles de vi de l'Espluga i a més a més, un llibre.
D'aquesta manera, a part de promocionar el festival "El vi fa sang", també es va fer una difusió dels comerços del poble i dels productes locals com ara el vi. Són aquestes iniciatives les que fan possible que aquest any s'hagi pogut celebrar la tercera edició d'aquestes jornades literàries, i que hagi estat tot un èxit amb la incorporació de novetats com ara aquesta activitat o la ruta de l'Escanyapobres.







1 comentari: