dilluns, 27 de febrer del 2017

Narcís Oller: l'autor VIII

PREMIS, HOMENATGES I TRADUCCIONS


Des de que va consolidar-se com a autor d'èxit a rebut diversos premis:

-Jocs Florals (1879): Sor Sanxa
-Jocs Florals (1880): Isabel de Galceran
-Jocs Florals (1884): L'Escanyapobres
-Homenatge a la seva trajectòria (1925)
-Homenatge en el lliurament del primer premi Crexells (1929)


Les seves obres van ser traduïdes a diferents llengües, com el castellà, el neerlandès, el francès o el polonès.

-Al castellà:  la mariposa, el bofetón, Cuentos y novelas, el esgaña-pobres, perfiles y brochazos, Pilar Prim, la locura la fiebre de oro. 
-Al neerlandès:  Goudkoorts (La febre d'or), Pilar Prim
-Al francès:  Le papillon (La papallona), Le Rapiat (l'escanyapobres), La fièvre de l'or (La febre d'or)
-Al polonès: Goraczka Zlota I (La febre d'or), Goraczka Zlota II (La febre d'or II), Pilar Prim, Motyl (la papallona), Krwiopijca (l'escanyapobres)

Narcís Oller també va traduir diverses obres sota el pseudònim Metjaustinch, les obres traduïdes són dels autors Goldoni i les obres són: El sorrut benefactor i L'avar. També de Turguénev, i  les obres són: Poemets en prosa i L'execució de Troppman.



Narcís Oller: l'autor VII

NARCÍS OLLER: UN CLÀSSIC DE LA LITERATURA CATALANA ENCARA VIGENT?

Narcís Oller és considerat el creador de la novel·la moderna en català. De fet, tal i com Verdaguer i Guimerà van dignificar la poesia i el teatre catalans respectivament, l’obra d’Oller va significar la dignificació del gènere i l’atribució d’una fama a nivell internacional a la novel·la catalana moderna dins del context literari europeu del segle XIX.

Crítica i elogi: les dues cares d'una mateixa moneda


Com ja hem comentat, Narcís Oller és considerat el creador de la novel·la moderna en català. Aquest gènere, al segle XIX, es trobava immers en una espiral de problemes. Per exemple, la novel·la es trobava molt influenciada per les tendències literàries anacròniques dels anys 80 (novel·la històrica, costumisme i novel·la romàntica); tampoc gaudia d’elements difusors adients i efectius ni d’escriptors estrictament professionals. A més a més, no va ser fins als anys 80 amb Josep Yxart i Joan Sardà que la novel·la catalana va disposar d’una crítica sòlida. Aquests dos darrers autors van ser els que iniciaren la crítica moderna literària a través dels diaris i de les revistes. L’aparició d’aquesta plataforma es va donar gràcies a l’auge econòmic català durant la Restauració i la col·laboració que es va establir entre la burgesia i els intel·lectuals; aquests dos factors van fer possible l’augment de publicacions i al mateix temps van fer possible la crítica, la polèmica i el comentari de les novetats.

Narcís Oller: l'autor VI

EL CAMP LITERARI OLLERIÀ



Narcís Oller
Narcís Oller va estudiar dret a Barcelona; no obstant, des de 1868 va tenir la voluntat de formar-se com a escriptor. Va llegir des de llibres inscrits dins del corrent del Romanticisme i del Costumisme fins d’altres amb elements naturalistes. Els seus primers escrits foren en castellà i col·laborà de manera anònima amb revistes espanyoles de poca volada.
Va formar part del camp literari català, cosa que li va permetre posar-se en contracte amb les obres europees més innovadores del moment. Per entrar a formar part d’un camp artístic no cal cap títol professional, sinó que l’artista ha de ser reconegut, gràcies als seus propis mèrits, per la resta de membres que formen part d’aquell camp.

Narcís Oller: l'autor V

RELACIONS FAMILIARS I SOCIALS


Narcís Oller, nascut a Valls el 10 d'agost de 1846, era un noi orfe de pare, i el que va exercir com a tal va ser el seu oncle matern Josep Moragas. El seu germà petit va morir prematurament, fet que el va unir més amb la seva mare, i aquesta relació tan estreta queda evidenciada a 
La febre d'or amb la relació entre la senyora Mònica i el seu fill. El seu cosí, Josep Yxart, era sis anys menor però van mantenir una relació com de germans. Oller sempre havia mostrat un interès per tot allò social i l'observació de l'ésser humà, fet que més endavant va reflectir-se en la seva obra.

dissabte, 25 de febrer del 2017

Narcís Oller: l'autor IV

UN HOME DIFERENTS CIUTATS I MOLTS CARRERS

Com ja sabem Narcís Oller ha estat un autor de gran importancia dins del patrimoni de les lletres catalanes, i per aquest motiu molts carrers de diverses ciutats tenen el seu nom, a més a més de plaçes en algunes de les quals hi ha bustos dedicats a la seva persona.

Narcís Oller: l'autor III

ELS CORRENTS LITERARIS DE NARCÍS OLLER

Com ja hem vist en entrades anteriors Narcís Oller va néixer el 1846 quan ja feia tretze anys que s'havia iniciat el període de la Renaixença (1833). 

1. LA RENAIXENÇA

El nom donat al moviment català de ressorgiment cultural és La Renaixença que s'inicia a la primera meitat del segle XIX obrint el període contemporani de la literatura catalana. Durant els anys que va durar la Renaixença el clima intel·lectual consistia en la difusió de a consciència autònoma del poble català en l'àmbit cultural, lingüístic i polític. Aquesta nova consciència catalanista fa que augmenti la producció literària ajudant a reafirmar la personalitat del nostre poble.

Narcís Oller: l'autor II

OBRES I ESTIL DE NARCÍS OLLER

NOVEL·LES



1. La papallona (1882)
És la novel·la més important i característica de Narcís Oller perquè va ser la primera de les seves grans novel·les publicada el 1882 quan Oller tenia 33 anys. A la papallona es mostren els anys previs a la revolució de 1868 a Barcelona (Quan Isabel II és destronada i exiliada d'Espanya iniciant-se el període del Sexenni democràtic) a partir de l'anàlisi del procés d'enamorament dels seus protagonistes la Toneta (una modista) i en Lluís (un estudiant de dret). El corrent naturalista és inaugurat a Catalunya amb aquesta novel·la de llenguatge viu i directe en la qual s'encaren els problemes morals i socials de l'època.



L'Escanyapobres I

L'Escanyapobres és una de les grans obres de Narcís Oller, va ser escrita en uns quinze dies l'any 1884 (mateix any en què va ser premiada als Jocs Florals), està plena d'elements realistes, utilitza recursos estètics típics de la narrativa curta i moderns que no s'han vist afectats pel pas del temps, perquè si la llegiu ara hi trobareu semblances amb el vostre dia a dia encara que en es mostra un anàlisi de la població rural dels 50 que estava entrant en decadència econòmica i social pel creixement demogràfic de les ciutats a causa de la industrialització, l'inici del capitalisme i l'aparició de nous sectors econòmics com per exemple la indústria tèxtil

divendres, 24 de febrer del 2017

Narcís Oller: l'autor I

Què en saps de Narcís Oller? Biografia

Narcís Oller va néixer el 10 d'agost de 1846 a Valls (l'Alt Camp) i va morir a Barcelona el 26 de juliol de 1930.
La vida del nostre escriptor va començar sent dura durant la seva infantesa ja que quan tan sols tenia tres anys el seu pare va morir, es va haver de traslladar juntament amb la seva mare i germà a la casa de la seva família materna, la família Moragas, que era una de les més benestants i il·lustres de Valls. El seu germà petit va morir d'una manera prematura (el 1853) i va començar a establir una relació més estreta amb el seu cosí Josep Yxart amb qui compartia jocs durant la infantesa i ambicions literàries quan ja varen ser adults.

dilluns, 13 de febrer del 2017

Presentació

Tal i com hem publicat al perfil d'aquest blog, som la Clàudia, la Cristina i la Júlia, estudiants de la facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. Totes tres estem cursant el primer any de grau i,tot i que una de nosaltres fa història i les altres dues llengua i literatura catalanes, hem escollit com a optativa d'aquest segon quadrimestre l'assignatura de literatura i societat.