dilluns, 27 de febrer del 2017

Narcís Oller: l'autor VII

NARCÍS OLLER: UN CLÀSSIC DE LA LITERATURA CATALANA ENCARA VIGENT?

Narcís Oller és considerat el creador de la novel·la moderna en català. De fet, tal i com Verdaguer i Guimerà van dignificar la poesia i el teatre catalans respectivament, l’obra d’Oller va significar la dignificació del gènere i l’atribució d’una fama a nivell internacional a la novel·la catalana moderna dins del context literari europeu del segle XIX.

Oller va ser el primer autor català que va introduir en les seves obres els corrents literaris europeus de la seva època i La Papallona és la primera novel·la catalana moderna. Per valorar la seva tasca com a escriptor cal tenir en compte els factors que van influenciar la seva creació. Mentre que d’una banda, sentia certa inseguretat literària ja que no era un professional de la literatura també va haver de fer front a la imperfecció del llengua literària catalana i a la manca de models adequats al realisme narratiu. Tot i les mancances i limitacions, va aconseguir una obra d’alta qualitat que va omplir el buit existent en el camp de la novel·la en català i així va aconseguir recuperar la tradició narrativa que s’havia perdut després de la publicació de Tirant Lo Blanc al segle XV. Degut a la manca de models va haver de basar-se en obres castellanes i franceses i gràcies a les seves obres la narrativa en català es va veure revitalitzada i va aconseguir situar-se dins dels corrents literaris europeus més avançats.

Narcís Oller forma part de la literatura catalana per dret propi. És un clàssic amb majúscules, un vincle entre els segle XIX i XX, el màxim exponent del realisme en català i un dels autors més difosos a nivell internacional. Així doncs, és ben normal que en l’actualitat la incidència de la seva obra continuï sent remarcable. La difusió de la seva creació literària s’ha vist beneficiada, sobretot, per l’ensenyament secundari ja que ha esdevingut part del temari. A més a més, això ha provocat l'aparició de noves edicions i la venda d’un gran nombre d’exemplars. També cal destacar que en aquest darrer quart de segle, s’han fet una gran quantitat d’estudis centrats en la investigació erudita i didàctica donant així a conèixer l'obra olleriana a les noves generacions.

En definitiva, el nostre escriptor va tenir gran fama i renom entre els seu contemporanis i va esdevenir el model de la novel·la catalana moderna i per això ha estat font d'inspiració d'altres autors. Avui en dia, el podem considerar una clàssic de les lletres catalana ja que, fins i tot després d'haver estat quasi oblidat i marginat pel Noucentisme, ha ressorgit, les seves obres han tornat ha reeditar-se i actualment continuen sent llegides per les noves generacions.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada