dilluns, 13 de març del 2017

L'Escanyapobres III: els personatges

DON MAGÍ, EL NOTARI

Don Magí Xirinac és el notari de Pratbell i igual que l’Escanyapobres és considerat un personatge avariciós. D’acord amb el seu ofici s’encarrega d’estendre els debitoris a l’Oleguer. Per influència de la seva muller, Donya Tuies, la gent creu que és un avar; no obstant, és un home estalviador i interessat. La seva perdició no són pas els diners, com en el cas de l’Escanyapobres, sinó les propietats.

Físicament és de complexió fluixa, porta bigoti, serres i unes ulleres blaves. Acostuma a arrufar el nas i tenia les galtes brioses. Vesteix amb una levita de color pansa i amb un barret de copa; i quan surt de passeig no es separa de la seva mangala. No confia en sí mateix i està dominat per la seva esposa ja que tot i que ell vol investir alguna hipoteca com que Donya Tuies no el deixa, no ho arriba a fer mai. Tot i que admira a la seva esposa i n’està tant encegat que confon l’avarícia d’aquesta amb l’estalvi; també es baralla amb ella per assumptes tan ximples com decidir a quin joc de cartes jugaran o per d’altres com l'adquisició de propietats. Don Magí deixa diners a un interès elevat i la primera hipoteca que investeix és la del castell i perquè té el permís de Donya Tuies; aquesta li ho aconsella.

És un home esporuguit, que creu en la sort, pensa molt amb la vellesa i és conscient que hi està molt prop. Creu que al final tothom marxarà cap a la ciutat, defensa amb fermesa la industrialització de la vila; i al igual que el seu amic, l’Oleguer, està a favor de l’arribada del ferrocarril a Pratbell i és criticat per no haver contribuir a les festes del poble. Com ja hem dit, manté certa amistat amb el protagonista de la novel·la i per aquest motiu li aconsella que es casi amb una dona estalviadora i bona consellera com la seva. També va convèncer a l’Escanyapobres que gastés diners en finques.

Tot i estar molt content per haver pres possessió del castell, li acaba llogant a l’Oleguer i posteriorment cedeix a vendre’l per tal de no discutir més amb Donya Tuies. Un dia durant una disputa amb Donya Tuies cau desmaiat al terra i al cap de dos dies mor per «cops de sang».  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada