divendres, 29 de desembre del 2017

Conclusions


Fent aquest treball hem descobert un autor, per nosaltres desconegut, que ens ha fascinat. No només pel seu estil quan escriu, sinó també per la seva valentia a l'hora de tractar temes que en la seva època eren tabú, estava quasi bé prohibit fer-n'hi algun tipus de referència. Un dels temes tabú per la societat era la sexualitat, ja fos explicant relacions sexuals entre home-dona, home-home, dona-dona, de la masturbació o qualsevol tipus de manifestació eròtica. Tracta també temes de gran controvèrsia com per exemple les ideologies polítiques o els trastorns mentals, com la depressió o la histèria. El segon trastorn apareix a l'obra Totes les bèsties de càrrega i Pedrolo marca els personatges que el pateixen amb estrelles als mitjons, sent cada estrella un atac d'histèria. D'aquesta mateixa manera els nazis marcaven als jueus, amb estrelles. Per tant, com podeu intuir Pedrolo no tenia cap problema en destapar els eufemismes i parlar-ne obertament, sense cap tipus de prejudici. 


Un altre punt que hem pogut apreciar fent el trball ha estat la tensa relació que Pedrolo i la censura van tenir. Els seus llibres (en té molts, és un dels escriptors catalans amb més obres publicades) tot i haver estat censurats, d'alguna manera o altra, han acabat veient la llum.
Pedrolo vist des dels ulls de dues noies nascudes al 1998, els motius pels quals els seus llibres eren censurats ens semblen extremadament exagerats i antics, ja que tenim la sort de viure en un món el quan cada cop accepta més la diversitat i la pluralitat. També hem de dir que a banda dels prejudicis que es tenia en l'època sobre aquests temes tabú tothom hauria de poder gaudir de la capacitat d'escriure i publicar allò que vulgui perquè existeix la llibertat d'expressió, encara que en aquest món actual del què parlavem cada dia estigui desapareixent una mica i per això ens sembla molt exagerada la censura que el pobre Pedrolo patia independentment de les obres i el temes que tractes en elles. 

En les entrades del blog en les quals parlavem de la censura i alguns dels llibres que més la van patir, un d'ells, Esberlem els murs de vidre, no passa la censura ja que segons els lectors el fonament de l'obra és una ideologia política contrària a la del règim franquista però en l'obra Totes les bèsties de càrrega la intenció és la mateixa: Pedrolo fa una crítica a la dictadura franquista. La diferència entre ambdues és que Totes les bèsies de càrrega té una força simbòlica molt important i l'obra sencera és una gran metàfora que els censors no van saber descodificar.  


També hem arribat a la conclusió què Manuel de Pedrolo no és un dels autor catalans més coneguts i per això ens agradaria que miréssiu un documental penjat a la web de TV3 (us adjuntem el link: Manuel de Pedrolo. Trencant l'oblit) que resumeix molt bé qui va ser Manuel de Pedrolo, què va fer i com ho va fer. 



Per acabar us recomanem qualsevol obra d'aquest autor. En especial les que tres que ens hem llegit: Un amor fora ciutat, Joc Brut i Totes les bèsties de càrrega perquè totes tracten temes i són de diferents gèneres però ens han agradat al mateix nivell. Descobrir a Manuel de Pedrolo ha estat una grata sorpresa, esperem que amb el que hem escrit al blog i les nostres recomanacions també ho sigui per a vosaltres! 

Gràcies per llegir-nos!
les autores del blog

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada