divendres, 29 de desembre del 2017

Joc Brut: Anàlisi de l'obra I

Joc Brut també és una novel·la de Manuel de Pedrolo. A diferència de Totes les bèsties de càrrega i Un amor fora ciutat aquesta obra és una novel·la negra de l'any 1965 publicada en la col·lecció Cua de palla, dirigida per ell mateix. En el transcurs de les pàgines es manté una intriga relacionada amb un assassinat que es comet per un fet inevitable que Pedrolo vol criticar i mostrar al lector: l'avarícia de la societat. El tema de l'obra és l'engany i la traïció que sorgeix a causa d'un amor no correspost i així el protagonista, en Xavier, influenciat completament pels desitjos d'una dona i acaba cometent un assassinat del que sempre se'n penedirà.

Quan el narrador ens comença a explicar la història els fets ja han succeït, és a dir, la història està explicada des del futur quan en Xavier, narrador protagonista, recorda tot el que ha passat i això ho sabem ja que la primera frase de la novel·la “AAAA"” és una prolepsi: ens anticipa els fets. La resta del llibre és un monòleg interior on el Xavier recorda els diàlegs, les situacions i els llocs que ha viscut durant els mesos que ha estat amb la Juna i els que ha passat buscant-la i per això molts cops els records es barregen i ara ens parla d'una cosa i després d'una altre o fa incisos molt grans enmig de les explicacions ja que és com ho fa ell en el seu cap mentre pensa.

LA TRAMA
L'acció està dividida en quatre capítols. El primer capítol és El projecte, en ell els dos personatges principals, el Xavier i la Juna es coneixen d'una manera molt normal: al transport públic de Barcelona, més concretament al bus. Tots dos baixen a la mateixa parada, parlen una mica i queden per veure's el següent dissabte. El dia que es tornen a veure queda ben clara l'atracció que senten l'un per l'altre i comencen una relació sentimental normal, tots els cops que queden ella sempre frena el seu impuls sexual cap a ell i discuteixen força per això però la primera i gran discussió que tenen és quan ella li diu que no el vol veure més perquè ell no té res per donar-li, és un fracassat i ella és molt ambiciosa, no es conforma amb poc i ell li demana que què necessita, si ell l'estima i més val estimar-se que ser ric. A tot això ella segueix donant negatives a en Xavier i finalment, ell quasi bé suplicant, li demana una segona oportunitat per poder-li demostrar en deu dies (el temps que estarà la Juna a la ciutat abans de tornar al poble) que sí val la pena el seu amor i ella accepta. 

Encara que ella a accedit a estar amb ell aquests deu dies comença a explicar-li que el seu oncle (A l'esquema de la imatge veureu quin parentiu tenen, crec que quedarà més clar que no pas redactat) té diners en usdefruit de la seva primera muller, la tieta d'ella. Aquestes explicacions poden semblar qualsevol cosa però tenint en compte que estem davant d'una novel·la negra ja ens podem imaginar quin camí seguirà l'acció.. Si l'oncle Virós desaparegués ella en serà la beneficiaria, amb la qual cosa els problemes que planteja la Juna en la seva relació amb en Xavier desapareixerien. Quan ella planteja aquesta idea d'assassinat en Xavier s'espanta, veu qui és realment el seu amor i fuig corrents però al matí següent se'n penedeix del que ha fet, l'amor el pot, i torna a casa d'ella a buscar-la, penedit del que va fer la tarda anterior. Quan per fi es troben tornen a discutir pels diners i per la idea que ella proposar-li però en Xavier finalment accedeix amb una condició: han de dormir junts (hem de llegir entre línies). Al dia següent queden a casa d'ell per poder complir amb la condició imposada pel Xavier però tornen a discutir i no passa el que creiem que havia de passar. En Xavier es sent malament i li diu a la Juna que farà el que ella vol: matarà al seu oncle per tal que d'una vegada comprengui l'amor que sent per ella i comencen a muntar el pla: ell i la esposa del seu oncle aniran al cine per tenir una coartada, l'oncle mai surt i es queda a casa. En Xavier haurà d'entrar per la finestra de l'habitació del matrimoni (tot això explicat mentre ella li fa un plànol de la casa) i anar fins al despatx de l'oncle, que és on sempre està per les nits, i assassinar-lo. Tot seguit haurà d'endur-se algun objecte de valor per simular que és un robatori. Després d'haver muntat el pla i estar “d'acord” tots dos queden en que ella ja el trucarà per avisar-lo del dia.

Quan la Juna truca al Xavier per iniciar el pla ja comença el segon capítol, anomenat Els fets. En aquest capítol es descriu tot allò que fa en Xavier abans d'entrar a la casa. Quan ja és dins es dirigeix al despatx de l'oncle, està tan nerviós que no sap si serà capaç de complir amb la seva part però mentre pensa tot això en Virós el descobreix a la porta de l'habitació i a la força en Xavier ha de disparar (amb la pistola de l'oncle, de quan era militar). En Xavier no es pot creure que ho hagi fet, està tant nerviós que creu que es desmaiarà però quan s'apropa al cos del mort descobreix que la posició en què està pot simular un suïcidi i llavors reacciona, surt de l'estat de shock, posa la pistola a la mà del difunt, fuig per la finestra i retorna a casa. Un cop a casa s'adorm i espera el dia següent neguitós per veure que diuen els diaris de l'assassinat, si la policia haurà cregut l'escena del suïcidi... A més del neguit per l'assassinat també pensa en el que li ha dit la Juna: hauran d'estar sense veure's sis mesos per a que ningú sospiti de cap dels dos, han d'estar allunyats però quan faci els sis mesos exactes de l'assassinat es trobaran en un cinema i ja podran viure junts. Utòpic, oi?
Al cap de sis mesos el bo d'en Xavier es presenta al cinema on havien quedat per veure's però la Juna no apareix. Ell, innocent, pensa que pot ser per qualsevol cosa major i hi va dia si i dia també per esperar-la però com era d'esperar ella no apareix, l'ha utilitzat i en aquest moment comença el tercer capítol: La recerca. En Xavier no pot creure que la seva estimada Juna l'hagi abandonat. La recerca comença a Tortosa, el protagonista hi va perquè creu que és el poble de la Juna però quan arriba descobreix que també l'ha mentit en això, després va a la casa de l'oncle i pregunta al carter, a la criada... A tothom fins que recorda que ella tenia una amiga minusvàlida a la que anava a veure els dissabtes i va a buscar-la, quan arriba al pis la portera li diu que no hi viu cap noia minusvàlida allà però recorda a la Juna per la definició que ell li en fa i li explica que allà hi visitava un noi i no li pot donar més dades que el nom (Pol), la professió (advocat) i on viu (Santa coloma de Gramanet). En Xavier, mogut per la ràbia, es demana festa a la feina i decideix començar a seguir a l'amant de la Juna perquè sap que ell el guiarà cap a ella, l'espionatge dura uns quants dies fins que finalment la troba a Badalona. Una nit quan la Juna es queda sola perquè el Pol marxa en Xavier va a cercar-la i ella en obrir la porta es queda col·lapsada, no sap què dir i decideix dir excuses i intenta justificar-se però a ell li pot més la ràbia (encara que descobreix que segueix sentint coses per ella) i la pega, insulta i despulla. Quan ella està indefensa a sobre del llit, en Xavier treu un ganivet i... (ATENTS! ara vindrà el veritable spoiler, si no voleu saber com acaba la novel·la no llegiu més!!!!!) 


Només li talla la cara, no sabem si tenia intenció de fer-li res més greu però dues mans li ho impedeixen i així comença l'últim capítol: Les explicacions. L'individu que agafa al protagonista no està sol, són dos policies que segueixen la pista de la Juna des del dia de la mort del seu oncle perquè no es creuen que fos un suïcidi, des del primer moment (encara que la premsa digués el contrari) creuen que ha sigut un assassinat i han estat esperant al còmplice de la Juna per poder-la incriminar i li expliquen tot el que han fet fins ara. Ara bé, el final de l'obra, per ajudar als que no s'han pogut resistir i han llegit fins aquí encara que estaven avisats de l'spoiler, està en una altre entrada (Fragments significatius: Joc Brut).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada