divendres, 29 de desembre del 2017

Doble o res o Acte de Violència?

En l'entrada "Esberlem els murs de vidre, Estat d'excepció o Acte de Violència?" parlava d'una primera obra anomenada Acte de Violència, va ser redactada l'estiu del 1950 i presentada a la censura el 1953 per l'editorial Arca. La novel·la formava part del gènere policíac, cultivat fecundament per Pedrolo en l'època dels anys cinquanta no només com autor si no també com a traductor. El manuscrit de l'obra era de 325 páginas i es centra en una conversa entre dos personatges, un d'ells és l'ostatge i l'altre un dels guardians, que s'expliquen les seves vides i les seves il·lusions. El 1953 Acte de Violència a ser denegada per la censura i Pedrolo la deixa apartada fins el 1957 que reprèn els seus esforços per tal de veure l'obra publicada per l'editorial Proa. El final d'aquesta obra és ben trist, Pedrolo parla del manuscrit en una entrevista e mateix any amb AntonioBeneyto i diu el següent:

En 1953 caía una novela entera, “Acte de violència", un libro, añadiré, que actualmente ya no existe. Lo destruí hace tiempo al releerlo, y el título ha pasado después a la obra que ganó el primer Bertrana y que entonces se titulaba “Estat d’excepció".


Tot i els intents de Pedrolo per acabar amb l'obra el 1995 el manuscrit es va poder recuperar i el 1996 es va publicar a l'editorial Edicions 62 sota el títol Doble o res.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada